Oplægsholdere

Aaja Chemnitz

Aaja er formand for Arktiske Parlamentarikere og medlem af Folketinget siden 2015 pva. IA. Hun er tidligere medlem af Inatsisartut, Børnetalsmand, direktør i Kommuneqarfik Sermersooq og Associate Expert i FN i New York.

Anette Molbech

Anette arbejder som initiativtager på projekter, der styrker grønlandske unge i at tale for sig selv.  

Hun driver Den Rejsende Forfatterskole i Grønland sammen med forfatteren Niviaq Korneliussen og har i samarbejde med RØST.dk taget initiativ til Nordrøst. Nordrøst underviser unge i Nordatlanten i at holde taler i offentligheden.

Anette var med til at organisere UNLEASH Greenland i 2022 og arbejder stadig med at etablere UNLEASH innovationsmetoder i Grønland.

Anette oprettede Arctic Action i 2020 for at støtte unge i at finde på innovative løsninger på en værdig tilværelse i lokalsamfundsbaserede projekter, hovedsageligt i Grønland.

Aurora Motzfeldt

Kandidatstuderende på Arktisk Samfundsvidenskab og studentermedhjælper i Nakuusa.

Aviaaja Barlach Pregaard

Programleder, UNICEF Danmarks kontor i Grønland.

Uddannet i pædagogisk sociologi fra Aarhus Universitet i Danmark.

Før sin tiltrædelse på UNICEF Danmarks kontor i Grønland har hun arbejdet som forvaltningsmedarbejder i skole- og dagtilbudsområdet.

Aviaja Lyberth Hauptmann


Aviaja Lyberth Hauptmann (hun/hende, inuit fra Vestgrønland) er assisterende professor på Ilisimatusarfik – Grønlands Universitet, og Københavns Universitet. Aviaja arbejder med at skabe forståelse for den mikrobiologiske, kulturelle og sociologiske vigtighed af oprindelige fødevarer i Grønland og driver arbejdet med at udvikle Grønlands første universitetsuddannelse indenfor naturfag: SILA bachelorgrad i biologi.

Bent Salling

Miki Brøns og Bent Salling har i foråret 2023 overtaget ledelsen af Polar Seafood Greenland. Trods deres relativ unge alder har de mange års erfaring både i branchen og i virksomheden. Miki startede hos Polar Seafood tilbage i 1998, og Bent kom til virksomheden i 2013. Med henholdsvis 45 og 34 år bringer de således en kombination af erfaring og friskhed til deres direktørroller, som de har overtaget fra deres fædre Anders Brøns og Jens Salling.

Christian Elsner

Christian er vokset op i Nanortalik, og er uddannet på handelsskolen i Nuuk på linjen International Handel & Markedsføring. Han har siden 2001 arbejdet i familievirksomheden Atlantic Music, der er etableret i 1990. Christians arbejder bredt indenfor musikindustrien, og er bl.a. ansvarlig for den daglige drift af Atlantic Music. Arbejdet inkluderer salg af musikinstrumenter, musiksange fysisk og digitalt, udlejning af musikinstrumenter, produktion af musik og varetægt af musikernes rettigheder. Atlantic Music står desuden bag den årlige festival; Akisuanerit Festival som er blevet en stor begivenhed i Nuuk.

Christian er bl.a. kendt fra bandet Nanook, der har eksisteret siden 2008, og turneret i både Grønland og udland. I de 15 år Nanook har været en succes i musikindustrien har bandet udgivet 5 albums som Christian og hans bror, Frederik, har stået for kompositions- og udførselsmæssigt sammen med bandet.

Emma Kate Hopkins

Emma har været britisk ambassadør til Rigsfællesskabet siden 2020. Før hendes udnævnelse i Danmark var hun ambassadør i Bulgarien. Hun er uddannet jurist og har bl.a. arbejdet med immigration og asyl, EU-ret og indre anliggende, international strafferet, organiseret kriminalitet såvel som vold mod kvinder.

Frederik Elsner

Frederik er født og opvokset i Nanortalik, og uddannet på Handelsskolen i Frederikshavn med speciale i Salg og service. Efter endt uddannelse blev Frederik i Danmark i 7 år og arbejdede i musikbranchen, inden hjemve og bandet Nanook bragte ham hjem til Grønland.

Frederik Elsner er kendt som musiker og har spillet med mange forskellige artister herhjemme. I dag er han forsanger og guitarist for Nanook samt guitarist for Kimmernaq og guitarist for børne helten Hinnarik. Frederik har også været aktiv sportsmand og spillet i Eliten indenfor badminton hvor han har vundet Grønlandsmesterskaber og verden Ø mesterskab Island games. Han har desuden også deltaget i samtlige VM og EM. Frederik stoppede sin sports karriere i 2019 da hans prioriteringer nu ligger et andet sted. 

I dag interesserer Frederik sig for at komponere musik til Film og dokumentarer samt have et tæt samarbejde med andre nordiske kunstnere og kunstnere herhjemme. 

Jens Frederik Nielsen

Formand for Demokraatit og Medlem af Inatsisartut

Maria Motzfeldt


Konferencier

Maria er bredt kendt for at være en energifyldt og vellidt vært, facilitator, speaker og generelt mediepersonlighed. Hendes evne til at formidle, skabe engagement og levere grafiske produkter af høj kvalitet er både veldokumenteret og værdsat bredt. Dette har gjort sig gældende i f.eks. de tv-produktioner mange kender Maria fra. Hun er hjemmevant på såvel en scene som foran kameraet. Derudover er hun en stor kapacitet i alle dele af et projekt hvor hun kan være både kreativ idémaskine, mulighedsskabende fixer, og praktisk kapacitet i discipliner som speak, layout, manuskriptskrivning og sociale medier. 

Miki Brøns


Miki Brøns og Bent Salling har i foråret 2023 overtaget ledelsen af Polar Seafood Greenland. Trods deres relativ unge alder har de mange års erfaring både i branchen og i virksomheden. Miki startede hos Polar Seafood tilbage i 1998, og Bent kom til virksomheden i 2013. Med henholdsvis 45 og 34 år bringer de således en kombination af erfaring og friskhed til deres direktørroller, som de har overtaget fra deres fædre Anders Brøns og Jens Salling.

Morten Nornild

Den som sover i et demokrati, vågner op i et diktatur!”, lyder det advarende. Men hvad betyder det for ungdommen og hverdagen i Grønland i dag – og for fremtiden? Hvad er demokrati, og hvilken rolle spiller demokratiet for et lands fremtid og udviklingsmuligheder?

Vær kritisk og tag ansvar – for dig selv, din generation og dit land.

Morten Nornild, souschef og retschef ved Rigsombudsombudsmanden i Grønland, ekstern lektor ved Grønlands Universitets afdeling for jura. Som underviser og retschef har det i årevis været en del af Morten Nornilds opgave at spotte og udvikle fremtidens dygtige jurister. Morten Nornild har skrevet flere juridiske artikler og undervisningssamlinger til og om Grønland.

Múte B. Egede

Formand for Naalakkersuisut siden 23. april 2021. Formand for partiet Inuit Ataqatigiit siden 2018. Medlem af Inatsisartut siden 2015.

Mute Bourup Egede har læst kultur- og samfundshistorie på Ilisimatusarfik, Grønlands Universitet.

Qupanuk Olsen

Ejer, Q’s Effect og influencer, Q’s Greenland

Tina Dam

Programchef i Unicef, bestyrelsesmedlem for Grønland i NFBO, Nordisk Forening mod Børnemishandling og Omsorgssvigt

Cand.mag i Artiske studier, MBA